The wishlist name can't be left blank

De ultieme gids voor Wikkelfolie

Als je goederen op pallets moet verpakken voor transport of opslag, dan heb je wikkelfolie nodig. Wikkelfolie zorgt ervoor dat je lading niet verschuift of beschadigd raakt door vocht, stof of vuil tijdens transport of opslag. Maar wat is wikkelfolie? Hoe wordt het gemaakt? Welke wikkelfolie past het beste bij jouw situatie? En hoe kun je het zo efficiënt en duurzaam mogelijk gebruiken?

In deze uitgebreide blog delen we tips en adviezen over wikkelfolie.

Wat is wikkelfolie?

Wikkelfolie is een dunne, elastische en sterke plastic folie waarmee goederen voornamelijk op pallets bij elkaar gehouden kunnen worden. Wikkelfolie voorkomt dat deze producten en verpakkingen gaan schuiven of vallen tijdens transport of opslag. Het verpakkingsmateriaal zorgt voor optimale palletstabilisatie waardoor goederen onbeschadigd en veilig verwerkt kunnen worden in het verpakkings- en verzendproces.

Wikkelfolie wordt veelal gebruikt door bedrijven en organisaties die pallets met goederen transporteren of opslaan. Bijvoorbeeld distributiecentra, voedingsmiddelenindustrie, groothandels, e-commerce en fulfilment, medische branche en logistieke dienstverleners.

Toepassingen van wikkelfolie?

Wikkelfolie kent vele toepassingen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Palletiseren: inpakken en vastzetten van dozen of andere producten op een pallet.
  • Bundelen: meerdere losse producten bij elkaar houden.
  • Beschermen: producten beschermen tegen externe invloeden zoals stof, vocht of schade.
  • Beveiligen: pallets of producten wikkelen met ondoorzichtige rekfolie om te voorkomen dat de inhoud zichtbaar is.
  • Identificatie: pallets of producten wikkelen met gekleurde rekwikkelfolie voor betere herkenbaarheid.

Hoe wordt wikkelfolie gemaakt?

Het productieproces van wikkelfolie bestaat hoofdzakelijk uit drie belangrijke stappen.

  • Folie extrusie
  • Folie uitrekken
  • Folie wikkeling

De eerste stap is folie extrusie. In dit proces worden polyethyleen korrels gesmolten tot een vloeibare substantie. Deze substantie gaat door een reeks aan walsen en een matrijs die het afkoelt, strekt en de gewenste dikte van de folie maakt. Bij geblazen wikkelfolie is de matrijs rond en bij gegoten folie is de matrijs plat.

De tweede stap is het trekken en verlengen van de folie om de gewenste rekbaarheid, sterkte en helderheid te creëren. De folie gaat in meerdere lagen langs walsen die in verschillende richtingen bewegen. Het rekken van wikkelfolie gebeurt in de machinerichting en dwarsrichting. De uiteindelijke rekverhouding beïnvloedt de eigenschappen en prestaties van wikkelfolie.

Tot slot wordt de folie opgerold op kartonnen kernen. De wikkelsnelheid, spanning, uitlijning en overlapping zijn belangrijke factoren in dit proces om de kwaliteit van de rollen te waarborgen. Deze moederrollen kunnen worden omgezet in handwikkelfolie of machinewikkelfolie. Handwikkelfolie heeft minder meters op de rol. Dit maakt een rol handwikkelfolie licht genoeg voor handmatig gebruik. Machinewikkelfolie heeft meer meters op de rol, omdat deze rollen in een palletwikkelmachine worden geplaatst voor automatische verwerking.

Wikkelfolie kan in verschillende diktes, breedtes, lengtes, kleuren en rekpercentage worden geproduceerd. Het productieproces is zeer flexibel en kan worden aangepast aan de wensen en behoefte van de klant.

Folie dikte

De keuze van de folie dikte hangt af van diverse factoren. Je moet rekening houden met het type folie dat je gebruikt en de wijze van aanbrengen. De dikte hangt ook af van het gewicht, vorm en kwetsbaarheid van de palletlading.

De meest gebruikte dikte wikkelfolie is 20 en 23 micron. Deze dikte is geschikt voor de meeste palletladingen in de verschillende branches.

Een dunnere folie is lichter, voordeliger en minder belastend voor het milieu, maar minder sterk en rekbaar. Een dikkere folie is zwaarder, duurder, maar scheurt minder snel en biedt meer stabiliteit.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een verpakkingsspecialist en te testen om te zien wat de best mogelijke oplossing is voor je toepassing en budget.

Wat is het verschil tussen geblazen en gegoten wikkelfolie?

Zoals hierboven beschreven bestaan er hoofdzakelijk twee methodes voor de productie van wikkelfolie: geblazen en gegoten folie.

Beide methoden hebben verschillende voor- en nadelen. Over het algemeen wordt gegoten wikkelfolie het meest gebruikt in de verschillende branches.

Gegoten wikkefolie voordelen

  • Hoge helderheid en glans maakt het makkelijker om barcodes of etiketten te scannen.
  • Maakt minder geluid bij het afrollen
  • Rekt gemakkelijker en verder uit
  • Consistente dikte en spanning over de palletlading
  • Goedkoper te produceren dan geblazen wikkelfolie

Gegoten wikkefolie nadelen

  • Lagere doorsteekweerstand
  • Minder kleefkracht
  • Lagere scheurweerstand
  • Krimpt minder terug na het uit rekken

Geblazen wikkelfolie voordelen

  • Hoge doorsteekweerstand
  • Meer kleefkracht
  • Hoge scheurweerstand
  • Krimpt beter terug na het uitrekken

Geblazen wikkelfolie nadelen

  • Troebel en mat
  • Maakt meer geluid bij het afrollen
  • Rekt minder gemakkelijk
  • Duurder om te produceren

Wat is het verschil tussen handmatige en machine wikkelfolie?

Het belangrijkste verschil is de manier van aanbrengen uiteraard. Handwikkelfolie is een eenvoudige verpakkingsoplossing voor het wikkelen van allerlei palletladingen. Handmatige folie breng je eenvoudig aan met de hand of met behulp van een foliedispenser. Dat is een handig apparaat waarmee je de wikkelfolie gelijkmatig kunt afrollen. Handwikkelfolie is verkrijgbaar in breedtes van 450 of 500 mm, diktes van 15 tot en met 23 micron en heeft een rollengte van circa 250 tot 300 meter. Er zijn kleinere rollen handwikkelfolie beschikbaar met een rolbreedte van 100 of 125 mm breed voor bundel toepassingen. Handwikkelfolie wordt meestal gebruikt bij relatief kleine hoeveelheden palletladingen per dag of als er geen ruimte is voor een palletwikkelmachine. Handwikkelfolie is verkrijgbaar vanaf 6 rollen per doos, dus relatief kosten- en ruimtebesparend. Terwijl machinewikkelfolie verkrijgbaar is vanaf 1 pallet á 48 rollen.

Machinale wikkelfolie is bedoeld voor gebruik met een palletwikkelmachine. Een palletwikkelmachine zou een interessante investering kunnen zijn als je 15 pallets of meer per dag inwikkelt. Het wikkelen van pallets neemt immers veel tijd in beslag en dit kun je besparen door te investeren in een wikkelmachine. Machinewikkelfolie is verkrijgbaar in breedtes van 500 mm en diktes van 15 tot en met 23 micron. Een rol weegt ongeveer 17 á 18 kilogram. Machinewikkelfolie wordt vaak gebruikt bij het verpakken van grote en zware goederen of palletladingen. Dit materiaal is ook ideaal wanneer je veel pallets moet wikkelen. Een palletwikkelaar kan tevens de folie veel consistenter oprekken waardoor het maximale uit de eigenschappen van wikkelfolie gehaald kan worden.

 

"Kleine en lichte producten, minder dan 15 pallets per dag, weinig ruimte? Kies dan voor handwikkelfolie.

Zwaardere producten en palletladingen, meer dan 15 pallets per dag, ruimte voor een palletwikkelmachine? Machinewikkelfolie is de betere keuze."

 

Welke soorten wikkelfolie zijn er nog meer?

Behalve gegoten en geblazen wikkelfolie heb je nog andere soorten wikkelfolies. Hieronder een lijst van een aantal soorten wikkelfolie.

  • Voorgerekte wikkelfolie: een lichte, zeer dunne en voorgerekte wikkelfolie. Vaak als handwikkelfolie geproduceerd. Deze voorgerekte wikkelfolie, ook wel bekend als prewrap folie of prestretch folie, is gemakkelijker te hanteren voor de gebruiker.
  • Gekleurde folie: een folie met een bepaalde kleur voor herkenbaarheid, bescherming of beveiliging van palletladingen.
  • Gaten folie: een folie om lucht door te laten. De folie bevat kleine gaten die groter worden na het rekken door de palletwikkelmachine. Speciaal ontworpen voor het wikkelen van producten die gevoelig zijn voor vocht en schimmel. Deze folie wordt met name gebruikt in de landbouw, tuinbouw en voedingsindustrie.

Hoe kies je de juiste wikkelfolie?

Welke type wikkelfolie je het beste kunt gebruiken hangt af van verschillende factoren. Wat voor producten ga je wikkelen? Wordt het op pallets gestapeld? Machinaal of handmatig? Heb je te maken met uniforme palletladingen of met uitstekende delen? Hoe zijn de opslagomstandigheden? Wat is de wijze van transport en de afstand? Kom je er niet uit? Neem gerust contact op met een verpakkingsspecialist.

Hieronder een aantal zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste wikkelfolie?

Type product

Het type product en verpakkingswijze is belangrijk om te weten. Wat voor soort lading wil je wikkelen met folie? Dit bepaalt voor een groot deel de dikte en sterkte van de wikkelfolie. Heb je te maken met uniforme verzenddozen, strak gestapeld op een pallet? Dan heb je geen dikke folie nodig. Heb je meer te maken met uitstekende delen en hoeken van dozen of producten? Dan is het raadzaam om een dikkere folie met hoge doorsteekweerstand te gebruiken.

Transport

Worden de producten en pallets over lange afstanden vervoerd? Wat is het gewicht van een palletlading? Zijn er speciale eisen zoals UV-bescherming of diefstal preventie?

Het is belangrijk om een wikkelfolie te gebruiken die bestand is tegen schokken en trillingen om schade en verschuivingen aan palletladingen te voorkomen. Of wikkelfolie met specifieke eigenschappen die extra bescherming biedt.

Opslag

Hoe en in welke omstandigheden wordt het product opgeslagen? Denk bijvoorbeeld aan temperatuur en vochtigheidsgraad. Is het product gevoelig voor vocht of schimmel? Gatenfolie is bijvoorbeeld een goede folie om de producten droog en goed geventileerd te houden.

Machine of handmatig?

Het aantal pallets wat dagelijks gewikkeld moet worden in combinatie met de ruimte van de verpakkingsomgeving is bepalend voor de keuze om machinaal of handmatig gebruik.

Gebruik je een palletwikkelaar? Het is dan belangrijk om te weten wat het maximale voorrekpercentage van de machine is.

Deze factoren hebben invloed in de keuze van een wikkelfolie die het beste past bij jouw specifieke toepassing. Uiteindelijk is het goed om al deze data inzichtelijk te krijgen om werkelijk te kunnen besparen op materiaal- en arbeidskosten. Een te lichte folie leidt tot beschadigingen en een te zware folie zorgt voor onnodig extra materiaal.

Hoe gebruik je handwikkelfolie?

Hoe je wikkelfolie precies gebruikt hangt af van de toepassing en het type rekfolie. Hieronder een aantal standaard stappen voor het gebruik van handwikkelfolie om pallets met dozen te wikkelen.

  1. Plaats de dozen op een stevige en vlakke ondergrond zoals een houten of kunststof pallet.
  2. Zorg ervoor dat het product en de dozen schoon en droog zijn.
  3. Breng de wikkelfolie aan de onderkant van de pallet en maak het goed vast aan een palletvoet.
  4. Trek de rol wikkelfolie aan, breng het op spanning en wikkel de palletlading onderin strak rondom.
  5. Trek de rol wikkelfolie gelijkmatig aan en wikkel naar de bovenzijde van de pallet.
  6. Zorg voor een overlap van minimaal 100 mm voor een volledige dekking.
  7. Wikkel indien nodig extra lagen wikkelfolie van boven naar beneden afhankelijk van de gewenste bescherming en stabiliteit.
  8. Scheur of snij de wikkelfolie af en kleef het restant tegen de pallet.

Hoe gebruik je machinewikkelfolie?

Hoe je wikkelfolie precies gebruikt hangt af van de toepassing en het type rekfolie dat wordt gebruikt. Hieronder een aantal standaard stappen voor het gebruik van machinewikkelfolie met lading dozen.

Het is belangrijk om de fabrieksinstructies en instellingen van de palletwikkelaar te volgen zodat de wikkelaar en folie perfect op elkaar zijn afgestemd.

  1. Zorg ervoor dat de palletwikkelmachine correct is ingesteld volgens de instellingen van de fabrikant.
  2. Plaats de wikkelfolie correct op de rolhouder
  3. Plaats de pallet met dozen op het platform van de palletwikkelaar
  4. Breng de folie aan de kant van de palletlading aan en laat de palletwikkelaar het werk doen
  5. De palletwikkelaar brengt de folie aan conform de instellingen
  6. Aan het einde van het wikkelprogramma wordt de folie automatisch vastgezet aan de pallet en losgesneden of gebrand.

Extra tips voor wikkelfolie

Het goed aanbrengen van wikkelfolie is cruciaal voor een goede bescherming van de palletlading tijdens transport en opslag. Afhankelijk van de toepassing en de eisen kan het nodig zijn om extra verpakkingsmaterialen in te zetten voor een nog betere palletstabilisatie. Denk bijvoorbeeld aan hoekprofielen, golfkarton platen en omsnoeringsband.

Gebruik de juiste dikte folie

Hoe dik de folie moet zijn, hangt af van verschillende dingen. Het soort folie en hoe je het aanbrengt zijn belangrijk. Ook het gewicht, de vorm en hoe kwetsbaar de lading op de pallet is tellen mee. De meest gebruikte wikkelfolie dikte zijn 20 of 23 micron dik. Deze dikte werkt voor de meeste ladingen in diverse sectoren.

Dunne folie is goedkoper, lichter en beter voor het milieu, maar ook zwakker en minder rekbaar. Dikke folie is sterker, rekbaarder en stabieler, maar ook duurder en zwaarder.

Als je folie te dun is kan hij scheuren en je lading beschadigen. Als je folie te dik is, verspil je materiaal en geld. Het is raadzaam om een verpakkingsspecialist om advies vragen en testen wat het beste werkt voor jouw situatie en budget.

Gebruik de juiste hoeveelheid folie

Zorg ervoor dat er precies genoeg folie wordt gebruikt om de palletlading te beschermen en stabiliseren tijdens opslag en transport. Zorg voor de juiste instellingen van de palletwikkelmachine. Te weinig of te veel folie kan leiden tot extra kosten. Een hoge kwaliteit folie kan per kg duurder zijn, maar in de praktijk wordt er veel minder folie gebruikt. De kosten per gewikkelde pallet kan daardoor veel lager uitvallen.

Gebruik een folie dispenser

Bij het handmatig gebruik van wikkelfolie zorgt een dispenser voor gelijkmatiger aanbrengen van wikkelfolie. Dit leidt tot minder onnodig extra folie aan een pallet.

Gebruik de juiste machine instellingen

Zorg ervoor dat de palletwikkelmachine correct is afgesteld en ingesteld om de juiste hoeveelheid folie aan te brengen en optimaal is ingesteld voor het type wikkelfolie. Verspilling reduceren.

Heb je na het lezen van deze gids vragen over wikkelfolie?

Neem gerust contact op met één van onze verpakkingsspecialisten. Wij helpen je graag verder.